Odpowiednia wentylacja w kuchni to podstawa. Podczas gotowania powietrze zanieczyszcza się bardzo szybko i tylko jego wymiana pozwala nam pracować w komfortowych warunkach. W niektórych kuchniach pochłaniacz to jedyna opcja, w innych mamy wybór pomiędzy pochłaniaczem a wyciągiem. I co wtedy? Co wybrać? Jakie są różnice i podobieństwa pomiędzy obydwoma rozwiązaniami i które jest dla kogo?
Obieg zamknięty czy otwarty?
Okap kuchenny nie tylko oczyszcza powietrze , lecz także pochłania wilgoć i zapachy, nie dopuszczając, by rozprzestrzeniały się one do innych pomieszczeń. Aby odpowiednio podłączyć wyciąg, w kuchni niezbędna jest dodatkowa kratka wentylacyjna. Pamiętajmy, żeby rurą od okapu nie zatykać jedynej w kratki w pomieszczeniu. Takie działanie z pewnością zaburzy wentylację w kuchni, a może także spowodować nieprawidłowości w obiegu powietrza w całym budynku. W takim wypadku dużo lepszym rozwiązaniem będzie instalacja urządzenia bez podłączenia do komina, czyli tzw. pochłaniacza z filtrem węglowym.
Jaki pochłaniacz do kuchni w bloku?
Pochłaniacz kuchenny to rodzaj okapu, który nie wymaga podłączenia do wentylacji. Tego typu okap pracuje w obiegu zamkniętym. Oznacza to, że powietrze, które oczyszcza, nie jest odprowadzane poza pomieszczenie, a wraca do kuchni. Do oczyszczania powietrza pochłaniacz kuchenny wykorzystuje filtry węglowe. To one odpowiedzialne są za wychwytywanie i zatrzymywanie zanieczyszczeń i cząsteczek tłuszczów.
Jak działają okapy z i bez filtra? Tryby pracy pochłaniacza i wyciągu kuchennego możesz porównać z pomocą poniższego schematu.
Źródło: https://www.kuchenny.com.pl/1147-7-wentylacja-w-kuchni.html
Ze względu na sposób działania i montażu pochłaniaczy to one najczęściej stosowane są w niewielkich kuchniach w bloku, gdzie okap bez podłączenia do wyciągu ułatwia nam aranżację pomieszczenia i ostatecznie zajmuje znacznie mniej miejsca.
Okap bez wyciągu – wady i zalety
Montaż pochłaniacza w kuchni ma swoje plusy, ale ma też minusy. Zobacz, jakie korzyści, a jakie niedogodności niesie za sobą to rozwiązanie i zdecyduj, co lepsze: wyciąg czy pochłaniacz.
POCHŁANIACZ KUCHENNY | |
WADY | ZALETY |
Pochłaniacz pracuje mniej wydajniej, niż okap w trybie wyciągu. Oznacza to, że pracując w trybie zamkniętym, okap będzie wolniej oczyszczał powietrze. | Pochłaniacz nie wymaga podłączenia do wentylacji, idealnie więc sprawdzi się na przykład w kuchni w bloku, w której nie przewidziano kratki wentylacyjnej pod okap. |
Ze względu na obniżoną wydajność, pochłaniacz może nie sprawdzić się w otwartych kuchniach i pomieszczeniach o dużej powierzchni. | Okap z filtrem węglowym daje nam znacznie większą swobodę, jeżeli chodzi o aranżację kuchni. To, gdzie się montuje pochłaniacz, nie ma większego znaczenia. |
Okap w trybie zamkniętym może pracować głośniej. | Okap bez wyciągu jest prostszy w montażu, a jego instalacja jest bezproblemowa. |
Dla zachowania skutecznej pracy okapu niezbędna jest regularna wymiana filtrów węglowych, których zakup stanowić będzie dodatkowy koszt. | Jest dobrym rozwiązaniem do domu energooszczędnego czy też pasywnego. |
Jak przerobić okap na pochłaniacz?
Większość okapów, które znajdziesz w sklepach, może być używana zarówno jako wyciąg kuchenny, jak i jako pochłaniacz. Informację na ten temat z pewnością znajdziesz w specyfikacji urządzenia. By z okapu móc korzystać w trybie zamkniętym, niezbędne będzie zastosowanie filtrów węglowych. Każdy z pochłaniaczy posiada przypisany mu model filtrów. Różnią się one wielkością i kształtem. Zdarza się, że producent dołącza je do zestawu i pierwszy zestaw filtrów otrzymujemy gratis przy zakupie urządzenia, częściej jednak sami musimy w nie zainwestować.
Wybieramy okap kuchenny – co wziąć pod uwagę?
Istnieje kilka kluczowych parametrów, które należy wziąć pod uwagę, bez względu na to, czy nasz okap ma pracować w trybie otwartym czy zamkniętym. Jeżeli wybierasz okap, zwróć uwagę na:
- rodzaj urządzenia – w zależności od tego, czy okap ma być częścią aranżacji naszej kuchni, czy wręcz przeciwnie, wybierzmy model, który będziemy mogli wyeksponować bądź też ukryć w szafce. Okap kominowy, w kształcie tuby czy też litery T będzie widocznym elementem wystroju naszej kuchni, podczas gdy okap do zabudowy czy podszafkowy, nie będzie miał na nią większego wpływu,
- wydajność – tylko odpowiednio dobrana wydajność okapu do powierzchni kuchni pozwoli skutecznie działać urządzeniu tak, by podczas gotowania mogło zapewnić nam komfortowe warunki,
- liczba poziomów pracy – im więcej stopni pracy, tym precyzyjniej będziemy w stanie dobrać sposób działania okapu do sytuacji w kuchni,
- oświetlenie – okap ma zapewnić nam także dodatkowe doświetlenie płyty grzejnej. Przy jego wyborze nie pomijajmy zatem kwestii oświetlenia, w jakie został wyposażony,
- dodatkowe funkcje – nowoczesne okapy oferują nam na przykład funkcję cyklicznego oczyszczania powietrza w kuchni czy też funkcję timera pozwalającego ustawić czas, po którym urządzenie automatycznie się wyłączy. Sprawdź, które rozwiązania przydadzą się w Twojej kuchni i upewnij się, że znajdziesz je w interesującym Cię modelu.
Realizacje kuchni zaprezentowane w artykule pochodzą od firmy Verle, dzięki której nie musisz samodzielnie decydować o wyższości okapu nad pochłaniaczem i dopasowaniem sprzętów do swojej kuchni.