Yerba mate, czyli niezwykły, indiański napar

0
283

Yerba mate to napar, który cieszy się ostatnimi czasy rosnącą popularnością. Jest to susz ostrokrzewu paragwajskiego naturalnie występujący w znanej z niezwykłej fauny i flory Ameryce Południowej. Można zdecydować się na zastąpienie yerba mate np. kawy, ponieważ znana jest ona głównie z właściwości orzeźwiających i pobudzających.

Niezwykłe właściwości

Susz ostrokrzewu paragwajskiego zawiera imponująco duży szereg witamin oraz minerałów: magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem oraz witaminy A, B1, B2, C, E i H. Jest również bogaty w alkaloidy, czyli naturalnie występujące w przyrodzie związki, typowe dla tkanek roślinnych. Niezwykła moc yerba mate ujawnia się podczas picia stopniowo, a związki w niej zawarte pomagają nie tylko oczyścić ciało, ale również wspomagają myślenie, koncentrację i bystrość umysłu, regulują ciśnienie krwi, obniżają napięcie mięśni, stymulują pracę serca, pobudzają trawienie i układ nerwowy.

Kluczowy krok – przygotowanie naparu

Przygotowanie yerba mate nie jest tak łatwe jak klasyczne zaparzenie herbaty. Co prawda praktyka czyni mistrza, więc po kilku zaparzeniach na pewno dojdziemy do wprawy, natomiast przy tym procesie warto wziąć pod uwagę kilka istotnych rzeczy:

1) Zaparzanie suszu zaczynamy od nasypania go do naczynka w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, w zależności od tego jak intensywną yerbę chcemy uzyskać. W procesie zaparzania yerba mate ważne są również akcesoria. Pierwszym z nich jest matero – czyli specjalne naczynie do przygotowywania yerby. Na rynku aktualnie mamy do wyboru wiele produktów z różnych materiałów, np. matero ceramiczne, z tykwy, gliniane, bambusowe, drewniane, czy metalowe. Przy wyborze naszego naczynia warto kierować się takimi czynnikami jak: trwałość, solidność wykonania, łatwość utrzymania w czystości.

2) Po nasypaniu zakrywamy otwór naczynia (np.: dłonią), obracamy do góry dnem i następnie przechylamy.

3) Obracamy i umieszczamy bombillę w pustej przestrzeni naczynia. Bombilla to nic innego jak po prostu rurka do picia yerba mate z sitkiem cedzącym fusy. Tu znowu do wyboru mamy produkty z różnych materiałów, np. stal nierdzewna, stal niklowana, bambus. Materiał z którego wykonana jest bombilla w zależności od rodzaju pozwala na dłuższe lub krótsze użytkowanie rurki.

4) Zalewamy naszą mieszankę odrobiną wody. Ważne jest, aby temperatura wody wynosiła 70-80 stopni. I w tym punkcie znów okazuje się, że przygotowywanie yerby to proces, który uprzyjemnią odpowiednie akcesoria. Oprócz matero i bombilli powinniśmy zaopatrzyć się również w termometr służący do badania temperatury napoju, ponieważ zaparzony zbyt gorącą wodą straci swoje niezwykłe właściwości.

5) Następnie czekamy chwilę, aż woda się wchłonie i zalewamy większą ilością wody. Czekamy chwilkę i yerba mate już jest gotowa do picia. Tak przygotowany napar możemy zalewać wodą kilkakrotnie.

Matero, bombilla i termometr to akcesoria do yerba mate, które przydają się w procesie zaparzania. Zainteresowani odżywczymi właściwościami tego naparu powinni również pomyśleć o nabyciu termosu, by przez cały dzień móc cieszyć się energetyzującą mocą. Odpowiednio przygotowany susz ostrokrzewu paragwajskiego doskonale sprawdzi się zarówno w chłodne dni, jako ciepły napój, jak i upalne, letnie dni, jako zimny napój z lodem. Ten sposób zalewania yerby zimną wodą ma swoją własną nazwę – jest to terere. Yerba nie ma właściwości powodujących rozdrażnienie, które są charakterystyczne dla wypijania dużych ilości kawy. Właściwości orzeźwiające zawarte w yerba mate są zrównoważone, a jej działanie utrzymuje się nawet do 8 godzin.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSzyldy okrągłe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here