Oshinko

0
150

Kuchnia koreańska jest niezwykle prosta i bardzo smaczna. Podbija kubki smakowe miłośników ostrych i wyrazistych potraw. Dominują w niej liczne przyprawy, ryż oraz makaron. Natomiast same posiłki przygotowywane są z dbałością o estetyczny wygląd i kolory. Jakie są najpopularniejsze dania kuchni koreańskiej?

Kimchi

To chyba jedno z najbardziej znanych koreańskich potraw, które cieszy się powodzeniem na całym świecie. Składa się głównie z kiszonej kapusty – która nieco przypomina nasze polskie, tradycyjne danie – ale jest znacznie ostrzejsze. Koreańczycy dodają do kimchi intensywne przyprawy, takie jak chili lub czosnek. Warzywa marynuje się w zalewie, w której znajdują się także sardele oraz imbir. Warto jednak pamiętać, że nie ma jednego standardowego przepisu na kimchi – tak naprawdę w zależności od regionu lub nawet poszczególnej rodziny, istnieją jego różne wersje. Znawcy kuchni koreańskiej mówią, że wymienia się aż 100 odmian tej potrawy. Niekiedy dodaje się do niego oshinko – czyli kiszoną białą rzodkiewkę. Odwiedzając kraje dalekiego wschodu, z pewnością przekonamy się, że jest ono wszędzie – zarówno w eleganckich restauracjach, jak i ulicznych jadłodajniach.

Bulgogi

Bulgogi to kolejne, niezwykle popularne danie koreańskie – tym razem oparte na mięsie. Znajduje się w nim najczęściej grillowana wołowina, nieco rzadziej wieprzowina. Na początku marynuje się mięso w specjalnej marynacie z sosu sojowego, oleju sezamowego, papryczek oraz czosnku – następnie całość trafia na ruszt. Cienko pokrojona wołowina może stanowić dodatek do wielu dań, między innymi do sałatek, frytek lub ryżu. Mięso jest karmelizowane, soczyste oraz delikatne – idealne dla smakoszy prawdziwego grilla.

Bibimbap

Bibimbap to danie nie tylko o bardzo intrygującej nazwie, ale przede wszystkim o doskonałym połączeniu smaków. Jest to klasyczna potrawa, która pojawia się w każdym koreańskim domu. Opiera się na ryżu oraz starannie dobranych dodatkach, takich jak kiszone i świeże warzywa, różnego rodzaju owoce morza – w tym ośmiorniczk i krewetki oraz na mięsie. Potrawę uzupełnia się o jajko sadzone, które także znajduje się niemal w każdym koreańskim posiłku. Najczęściej spożywane jest na kolacje.

Hoeddeok

Hoeddeok to również tradycyjne danie koreańskie danie, jednak tym razem jest to typowy deser, który przypomina naleśniki w stylu amerykańskim, czyli pancakes. Chociaż wyglądają one bardzo podobnie, różnią się składem – te w wersji koreańskiej są znacznie bogatsze. Dodaje się do nich cynamon, miód, cukier a nawet orzeszki ziemne. Smażone na posmarowanej tłuszczem patelni są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here