Leczo znane jest praktycznie w całej Europie i naprawdę zamaskowało nam wszystkim. Oczywiście w zależności od tego, w jakim kraju ktoś je przygotowuje z takich korzysta składników. W przypadku leczo węgierskiego można się spodziewać ostrego jedzenia, dlatego jeśli ktoś jest w tym kraju i zamawia leczo to powinien uważać żeby się nie zdziwić. W ogóle ta potrawa pochodzi z Węgier i byłoby dobrze naśladować ich, jeśli coś robimy takiego. Nie trzeba robić ostrego jedzenia, ale na pewno warto dodawać dokładnie takie składniki jak oni. Wtedy leczo nie będzie mdłe, a często się to zdarza w Polsce. Przesadzamy ze składnikami i nic dobrego z tego nie wychodzi, a przecież te składniki nas sporo kosztują, dlatego nie można sobie na to pozwolić. Do tego dochodzi jeszcze czas, jaki trzeba na to poświecić.
Składniki na leczo
Jeśli wszystko pójdzie tak jak trzeba to mamy pewność, że stworzymy coś bardzo pożywnego i smacznego, dlatego warto poświecić swój czas na to i spróbować leczo. Te osoby, które jeszcze tego nie robiły muszą skorzystać z przepisów. Wtedy dowiedzą się jak zrobić leczo żeby wszystkim w domu smakowało. Rodzajów leczo może być bardzo dużo, dlatego trzeba będzie się zastanowić nad tym, co lubimy. Jeśli smakuje nam kiełbasa oraz pieczarki to można właśnie z tego zrobić bardzo pożywne leczo. Potrzebujemy laskę naszej ulubionej kiełbasy. Warto wybierać droższą kiełbasę, a nie taką za dziesięć złotych z supermarketu, bo ten składnik może wszystko zepsuć, a na pewno tego nie chcemy. Musimy również zakupić cebulę i to dużą. Jeśli chodzi o pieczarki to przyda się ich około pół kilograma. Oczywiście w leczo nie może zabraknąć papryki i tutaj wystarczy jedna duża papryka czerwona albo żółta. Musimy również kupić przynajmniej dwa duże pomidory i ostrą paprykę w proszku. Im więcej papryki dodamy tym ostrzejsza będzie potrawa, dlatego trzeba uważać, co się dodaje i w jakiej ilości. Najlepiej będzie na bieżąco to próbować.
Przygotowujemy smaczne leczo
Kiełbasę trzeba będzie podgrzać na patelni przez kilka minut. Kroimy ją w plasterki jak wszystko inne. Teraz przyszła pora na dodanie cebulki, pomidorów oraz pieczarek. Na końcu myjemy i kroimy paprykę, którą dodajemy do całości. Wtedy mamy już wstępnie wszystko przygotowane. Na pewno na patelni musi znaleźć się olej i to bardzo dobrej, jakości. Całość powinna być duszona pod przykryciem przez około piętnaście minut. W tym czasie trzeba będzie mieszać to, co się gotuje żeby nie przywarło i żeby lepie smakowało. Leczo można podawać bez niczego jak i można podać je z chlebem albo do ziemniaków. To już będzie zależne od tego, co lubimy i wtedy można będzie to dostosować do siebie. Jeśli ktoś nie za bardzo lubi pieczarki to można będzie zrobić leczo tylko z kiełbasy. Można również zrobić leczo z dyni. Jest tak wiele odmiany tej potrawy, że każdy znajdzie dla siebie coś, co naprawdę mu zasmakuje.
Szukamy przepisów i inspiracji na nasze leczo
Przepisy na pewno szukamy w Internecie, bo to najłatwiejsze rozwiązanie. Może się tak zdarzyć, że nasza mama albo babcia mają przepis na super leczo i my możemy z tego skorzystać. Bardzo istotne w robieniu leczo jest dokonywanie różnych zmian, które są dopasowane do nas. Nie wszystkie składniki mogą nam smakować, dlatego trzeba będzie je wyeliminować. Gorzej jest, jeśli ktoś nie lubi papryki, a ten składnik czy to w plastrach czy w proszku musie się w leczo znaleźć, bo inaczej nie będzie to miało praktycznie żadnego smaku. Eksperymenty są wskazane, ale trzeba zawsze uważać i najlepiej to robić na małej porcji wtedy, jeśli coś pójdzie nie tak jak sobie to zaplanowaliśmy to można będzie do tej całości dodać innych składników. Z biegiem czasu nauczymy się robić leczo i na pewno będzie można to danie przygotowywać bardzo często. Niektóre osoby wkładają leczo do słoików i zagotowują. Wtedy można z niego skorzystać wtedy, kiedy tylko chcemy. Wykonujemy wtedy pracę raz i robimy większą porcje leczo, ale później mamy już gotowe dania. Jeśli ktoś przyjdzie to otwieramy słoik i podajemy leczo. To naprawdę jest bardzo proste i każda osoba sobie z tym będzie mogła poradzić. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami, a nie popełnimy żadnego błędu. Leczo będzie smakowało nam i całej naszej rodzinie, a właśnie po to leczo przecież przygotowujemy. Na pewno leczo to dobre danie i jeśli ktoś nie próbował tego to powinien szybko nadrobić stracony czas. Zmiana naszego codziennego menu jest bardzo ważna, a w tym przypadku mamy coś, co na pewno wielu osobom będzie smakowało.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here