Jak zdrowo przechowywać żywność?

0
57

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne – od niego zależy zdrowie i dobre samopoczucie całej rodziny. Jeżeli robimy to prawidłowo, unikniemy wyrzucania dużych ilości jedzenia oraz zaoszczędzimy mnóstwo czasu i pieniędzy, między innymi poprzez rzadsze robienie zakupów. Co warto wiedzieć na temat odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych w lodówce lub poza nią? Oto kilka praktycznych porad.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

W lodówce znajdują się liczne półki i szuflady, a układanie w nich produktów żywnościowych nie powinno być kwestią przypadku. Tak naprawdę powstały one z myślą o konkretnych pokarmach. Na górnych i środkowych miejscach należy trzymać gotowanie posiłki, nabiał oraz pakowane produkty. Warto pamiętać, aby separować ugotowane pokarmy od surowych – szczególnie, jeśli chodzi o mięso czy jajka. Można w tym celu wykorzystać szklane pojemniki i silikonowe pokrywki, które są bardzo łatwe w obsłudze oraz utrzymaniu czystości. Dolna półka zazwyczaj przeznaczona jest do trzymania surowego mięsa, ryb oraz drobiu. Umieszczając je na dole lodówki, unikniemy zanieczyszczenia bakteriami innych produktów. Kolejnym miejscem do przechowywania żywności jest szuflada – dedykuje się ją owocom oraz warzywom. Przed włożeniem do lodówki warto je umyć, a następnie owinąć w papier. W przypadku ziół i sałat można w tym celu wykorzystać wilgotny ręcznik papierowy, zapobiegający wysychaniu rośliny.

Jak przechowywać inne produkty spożywcze?

Nie lada wyzwaniem może być przechowywanie produktów zbożowych, takich jak makaron, płatki, kasza czy mąką. Uważa się, że łatwo chłoną wodę i zapachy oraz szybko się utleniają, dlatego ważne jest, aby trzymać je w suchych i czystych pomieszczeniach – najlepiej w szafkach bez dostępu do światła. Produkty nowo zakupione należy przechowywać w fabrycznych opakowaniach, natomiast te otwarte przesypać do plastikowych lub szklanych pojemników oraz szczelnie zamknąć. Wyróżnić można też kilka rodzajów warzyw i owoców, których nie poleca się przechowywać w lodówce – są to między innymi ziemniaki, pomidory, ogórki, bakłażany, cebula czy cukinia. Dotyczy to też owoców takich jak gruszki, jabłka czy banany. Uważa się, że wszystkie owocowe tropikalne powinny być przechowywane w naturalnych warunkach o temperaturze pokojowej – wyjątkiem są produkty obrane ze skórki i pokrojone. Natomiast od warzyw, które powinny być przechowywane w lodówce zalicza się papryka, kalafior, brokuły oraz owoce takie jak jagody, jeżyny, maliny, truskawki czy winogrona.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here