Odpowiednia wentylacja w kuchni to podstawa. Podczas gotowania powietrze zanieczyszcza się bardzo szybko i tylko jego wymiana pozwala nam pracować w komfortowych warunkach. W niektórych kuchniach pochłaniacz to jedyna opcja, w innych mamy wybór pomiędzy pochłaniaczem a wyciągiem. I co wtedy? Co wybrać? Jakie są różnice i podobieństwa pomiędzy obydwoma rozwiązaniami i które jest dla kogo?

Obieg zamknięty czy otwarty?

Okap kuchenny nie tylko oczyszcza powietrze , lecz także pochłania wilgoć i zapachy, nie dopuszczając, by rozprzestrzeniały się one do innych pomieszczeń. Aby odpowiednio podłączyć wyciąg, w kuchni niezbędna jest dodatkowa kratka wentylacyjna. Pamiętajmy, żeby rurą od okapu nie zatykać jedynej w kratki w pomieszczeniu. Takie działanie z pewnością zaburzy wentylację w kuchni, a może także spowodować nieprawidłowości w obiegu powietrza w całym budynku. W takim wypadku dużo lepszym rozwiązaniem będzie instalacja urządzenia bez podłączenia do komina, czyli tzw. pochłaniacza z filtrem węglowym.

Jak przerobić okap na pochłaniacz

Jaki pochłaniacz do kuchni w bloku?

Pochłaniacz kuchenny to rodzaj okapu, który nie wymaga podłączenia do wentylacji. Tego typu okap pracuje w obiegu zamkniętym. Oznacza to, że powietrze, które oczyszcza, nie jest odprowadzane poza pomieszczenie, a wraca do kuchni. Do oczyszczania powietrza pochłaniacz kuchenny wykorzystuje filtry węglowe. To one odpowiedzialne są za wychwytywanie i zatrzymywanie zanieczyszczeń i cząsteczek tłuszczów.

Jak działają okapy z i bez filtra? Tryby pracy pochłaniacza i wyciągu kuchennego możesz porównać z pomocą poniższego schematu.

schemat

Źródło: https://www.kuchenny.com.pl/1147-7-wentylacja-w-kuchni.html

Ze względu na sposób działania i montażu pochłaniaczy to one najczęściej stosowane są w niewielkich kuchniach w bloku, gdzie okap bez podłączenia do wyciągu ułatwia nam aranżację pomieszczenia i ostatecznie zajmuje znacznie mniej miejsca.

Okap bez wyciągu – wady i zalety

Montaż pochłaniacza w kuchni ma swoje plusy, ale ma też minusy. Zobacz, jakie korzyści, a jakie niedogodności niesie za sobą to rozwiązanie i zdecyduj, co lepsze: wyciąg czy pochłaniacz.

POCHŁANIACZ KUCHENNY
WADY ZALETY
Pochłaniacz pracuje mniej wydajniej, niż okap w trybie wyciągu. Oznacza to, że pracując w trybie zamkniętym, okap będzie wolniej oczyszczał powietrze. Pochłaniacz nie wymaga podłączenia do wentylacji, idealnie więc sprawdzi się na przykład w kuchni w bloku, w której nie przewidziano kratki wentylacyjnej pod okap.
Ze względu na obniżoną wydajność, pochłaniacz może nie sprawdzić się w otwartych kuchniach i pomieszczeniach o dużej powierzchni. Okap z filtrem węglowym daje nam znacznie większą swobodę, jeżeli chodzi o aranżację kuchni. To, gdzie się montuje pochłaniacz, nie ma większego znaczenia.
Okap w trybie zamkniętym może pracować głośniej. Okap bez wyciągu jest prostszy w montażu, a jego instalacja jest bezproblemowa.
Dla zachowania skutecznej pracy okapu niezbędna jest regularna wymiana filtrów węglowych, których zakup stanowić będzie dodatkowy koszt. Jest dobrym rozwiązaniem do domu energooszczędnego czy też pasywnego.

 

Jak przerobić okap na pochłaniacz?

Większość okapów, które znajdziesz w sklepach, może być używana zarówno jako wyciąg kuchenny, jak i jako pochłaniacz. Informację na ten temat z pewnością znajdziesz w specyfikacji urządzenia. By z okapu móc korzystać w trybie zamkniętym, niezbędne będzie zastosowanie filtrów węglowych. Każdy z pochłaniaczy posiada przypisany mu model filtrów. Różnią się one wielkością i kształtem. Zdarza się, że producent dołącza je do zestawu i pierwszy zestaw filtrów otrzymujemy gratis przy zakupie urządzenia, częściej jednak sami musimy w nie zainwestować.

okap kuchenny

Wybieramy okap kuchenny – co wziąć pod uwagę?

Istnieje kilka kluczowych parametrów, które należy wziąć pod uwagę, bez względu na to, czy nasz okap ma pracować w trybie otwartym czy zamkniętym. Jeżeli wybierasz okap, zwróć uwagę na:

  • rodzaj urządzenia – w zależności od tego, czy okap ma być częścią aranżacji naszej kuchni, czy wręcz przeciwnie, wybierzmy model, który będziemy mogli wyeksponować bądź też ukryć w szafce. Okap kominowy, w kształcie tuby czy też litery T będzie widocznym elementem wystroju naszej kuchni, podczas gdy okap do zabudowy czy podszafkowy, nie będzie miał na nią większego wpływu,
  • wydajność – tylko odpowiednio dobrana wydajność okapu do powierzchni kuchni pozwoli skutecznie działać urządzeniu tak, by podczas gotowania mogło zapewnić nam komfortowe warunki,
  • liczba poziomów pracy – im więcej stopni pracy, tym precyzyjniej będziemy w stanie dobrać sposób działania okapu do sytuacji w kuchni,
  • oświetlenie – okap ma zapewnić nam także dodatkowe doświetlenie płyty grzejnej. Przy jego wyborze nie pomijajmy zatem kwestii oświetlenia, w jakie został wyposażony,
  • dodatkowe funkcje – nowoczesne okapy oferują nam na przykład funkcję cyklicznego oczyszczania powietrza w kuchni czy też funkcję timera pozwalającego ustawić czas, po którym urządzenie automatycznie się wyłączy. Sprawdź, które rozwiązania przydadzą się w Twojej kuchni i upewnij się, że znajdziesz je w interesującym Cię modelu.

Realizacje kuchni zaprezentowane w artykule pochodzą od firmy Verle, dzięki której nie musisz samodzielnie decydować o wyższości okapu nad pochłaniaczem i dopasowaniem sprzętów do swojej kuchni.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here